Acasă Juridic Proiectul Legii Turismului – Firmele din turism fara autorizare risca amenzi uriase

Proiectul Legii Turismului – Firmele din turism fara autorizare risca amenzi uriase

NOUA LEGE A TURISMULUI - AMENZI MARI PENTRU UNITATILE FARA AUTORIZARE

DISTRIBUIȚI
22 Sep 2006, Grindelwald, Switzerland --- Grindelwald and Wetterhorn Mountain --- Image by © Douglas Pearson/Corbis

Oferirea spaţiilor de cazare de către persoane fizice care nu sunt autorizate poate fi amendată cu sume cuprinse între 10.000 lei şi 50.000 lei. Construirea sau demolarea unor construcţii, fără aprobare, în arealele turistice se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei

LEGEA TURISMULUI – AMENZI PENTRU LIPSA AUTORIZARII

Pentru nerespectarea regimului autorizărilor în domeniul turismului, hotelurile, pensiunile și alte tipuri de operatori economici cu activitate în turism (inclusiv intermediari și operatori persoane fizice) vor putea fi sancționați cu peste 50.000 de lei amendă, potrivit unui proiect de act normativ aflat acum în dezbatere publică. Amenzi importante vor primi și cei care vor presta servicii sub nivelul pentru care sunt certificați, cei care se vor folosi de personal necalificat ori cei care nu vor avea niște minime dotări.

Cele mai mari amenzi prevăzute de Proiectul Legii turismului vor fi aplicate operatorilor de servicii turistice care vor funcționa fără autorizare. Proiectul se află acum în dezbatere publică și nu se va aplica decât după ce trece de Executiv, după ce e votat de parlamentari, aprobat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial (intrarea în vigoare e programată să aibă loc în 180 de zile de la publicare).

LEGEA TURISMULUI – AMENZI URIASE PENTRU LOCALNICII CARE INCHIRIAZA FARA AUTORIZARE

Operatorii economici (persoane juridice sau fizice) care desfășoară activități în domeniul turismului vor trebui „să funcționeze în baza autorizaţiei emisă în condiţiile legii de către autoritatea publică centrală/locală cu atribuţii în domeniul turismului, în vederea asigurării unor servicii de calitate şi în condiţii de siguranţă pentru turişti”, conform proiectului. Altfel, vor risca amenzi între 43.500 și 58.000 de lei.

Cei mai afectaţi de noua lege a turismului par să fie însă localnicii din zonele turistice care oferă cazare fără a fi obţinut în prealabil autori­zaţii pentru oferirea unor astfel de servicii.Potrivit actului normativ, de amenzi cuprinse între 10.000 lei şi 50.000 lei pot avea parte persoanele fizice sau juridice neautorizate care oferă, comercializează sau vând servicii ori pachete de servicii turistice, dar şi cele care prezintă informaţii false în materialele de promovare, în oferte, pe paginile de internet şi pe firmele structurilor de primire turistică şi ale agenţiilor de turism.

LEGEA TURISMULUI – AMENZI URIASE PENTRU AGENTIILE DE TURISM CARE NU INCHEIE CONTRACTE DE REPATRIERE

De astfel de sancţiuni nu vor scăpa nici agenţiile de turism care comercializează servicii turistice fără a fi încheiat contracte de asigu­rare pentru repatrierea turiştilor şi/sau rambursarea sumelor plătite de aceştia în caz de insolvabilitate sau faliment, precum şi firmele care derulează activităţi turistice pe plajă fără a deţine autorizaţie în acest sens sau cele care nu res­pectă obligaţia privind accesul liber pe plajă şi libera circulaţie a persoanelor în spaţiul plajei.

De amenzi ceva mai mici, cuprinse între 10.000 lei şi 30.000 lei, vor avea parte şi firmele care nu respectă prevederile privind întreţinerea şi igienizarea zilnică a suprafeţei de plajă închiriate, precum şi cele care nu respectă men­ţinerea în bună stare de func­ţionare a dotărilor de pe plajă, inclusiv a celor de agrement sau cele care nu asigură condiţiile sani­tare şi de protecţie a mediului în zonele de îmbăiere şi pe plajă ori nu amenajează plaja cu destinaţie turistică la începutul sezonului turistic estival.

Aceleaşi amenzi sunt aplicate şi în cazul neasigurării lucrărilor de canalizare şi alimentare cu apă până la zona limitrofă plajei ori a neorganizării sau neasigurării serviciului public de salvare acvatică şi a posturilor de prim ajutor.

DISTRIBUIȚI