In contextul economic actual de instabilitate fiscala, legislativa si pe fondul crizei economice, o firma poate acumula foarte usor datorii, fie catre stat (ANAF sau bugetele locale) sau catre terte persoane juridice sau fizice. Cele mai multe firme acumuleaza datorii catre ANAF si catre bugetele locale si nationale (CAS, sanatate, ITM, etc.)

Din anul 2010, atunci cand la guvernare se afla guvernul condus de premierul Emil Boc, oficial nu se mai poate face cesiunea partilor sociale ale unei firme cu datorii, conform O.U.G. 54/2010. Procedura de cesiune a partilor sociale catre terte persoane (care nu sunt asociate in firma) se face in doua etape la o distanta de 40 – 45 de zile una de cealalta. In prima etapa se depune la registrul comertului actul modificator prin care se anunta cesiunea partilor sociale catre terti. In rastimpul de 40 – 45 de zile care trebuiesc sa treaca intre cele doua etape, ONRC notifica in principal ANAF si publica in Monitorul Oficial partea IV-a actul modificator de cesiune.

CESIUNE FIRMA CU DATORII. In tot acest rastimp de 40 de zile ANAF verifica firma asociatii si pe administratorii acesteia. Verificarile constau in inspectii fiscale ale departamentului Anti Frauda din ANAF la sediul societatii unde se verifica toate actele firmei si se iau interviuri asociatilor existenti si administratorului / administratorilor firmei. Aceste inspectii fiscale se lasa de cele mai multe ori si cu amenzi. Verificarile la sediul firmei se fac de cele mai multe ori in cascada, ANAF-ul anuntand si Inspectia Muncii, precum si celelalte institutii cu atributii in verificarea agentilor economici.

Dupa ce aceste inspectii s-au terminat, ANAF v-a emite o opozitie la actul modificator prin care s-a cerut cesiunea partilor sociale in prima etapa, opozitie care va fi trimisa ONRC pentru a fi inregistrata in registrul comertului. Odata inregistrata aceasta opozitie, cesiunea partilor sociale ale firmei cu datorii nu se mai poate face, firma ramanand si cu paguba creata de amenzile aplicate de ANAF si celelalte organe de control precum si cu taxele platite pentru primul dosar depus.

Si totusi intrebarea ramane: se poate face cesiune la firma cu datorii?

Raspunsul nostru este da. Se poate cesiona o firma cu datorii. Daca dumneavoastra ati gasit o persoana de buna credinta ca sa o poata prelua, cesiunea se poate realiza tot in doua etape in timp de 6 – 8 zile lucratoare. In prima etapa se coopteaza in firma persoana care doreste sa preia firma prin majorarea capitalului social cu o singura parte sociala minim, pentru ca in cel de-al doilea dosar, asociatii existenti care doresc sa predea firma sa se retraga.

Putem afirma fara sa gresim ca este un tip de cesiune a partilor sociale fara durere de cap, fara amenzi, fara inspectii fiscale ale ANAF si intr-un timp mult mai scurt. Beneficiati de oferta noastra de 700 de lei onorariu fara alte taxe suplimentare pentru cesiunea partilor sociale.