Inactivitatea fiscala. Consecinte pentru firma si pentru partenerii ei

14427
Inactivitatea fiscala

Societatile comerciale trebuie sa acorde o atentie mai mare in ceea ce priveste declararea ca inactive din punct de vedere fiscal atat pentru ele insele, cat si a societatilor cu care intra in relatii contractuale, o verificare prealabila a acestora fiind absolut necesara, intrucat consecintele fiscale se pot dovedi dezastruoase.

Conform prevederilor Codului Fiscal, contribuabilii care sunt declarati inactivi fiscali in cazurile pe care le vom prezenta in cele de mai jos, sunt supuşi obligaţiilor privind plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale obligatorii, dar, în perioada respectivă, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor efectuate.

CAZURILE IN CARE APARE INACTIVITATEA FISCALA

Legiutorul a stabilit faptul că sunt declaraţi în stare de inactivitate fiscală, contribuabilii care:

nu îşi îndeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă conform art. 78^1 alin. 1 lit a din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia; conform art. 78^1 alin. 1 lit b din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare)
organele fiscale au constatat ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat conform art. 78^1 alin. 1 lit c din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare;

Expirarea sediului social reprezinta un motiv de trecere in inactivitatea fiscala

In obligatiile declarative ale societatilor comerciale intra urmatoarele declaratii

– declaratia 100
– declaratia 112
– declaratia 101
– declaratia 300
– declaratia 301
– declaratia 390
– declaratia 394

CE SE INTAMPLA IN CAZUL IN CARE FIRMA INTRA IN INACTIVITATE FISCALA

Consecințele declarării inactivității unei firme sunt foarte serioase întrucât duc, practic, la blocarea activității acestuia.

O parte din aceste consecințe sunt:
– nedeductibilitatea cheltuielilor. Nu sunt deductibile cheltuielile înregistrate în evidența contabilă care au la bază un document emis de un contribuabil inactiv.
– contribuabililor inactivi li se anulează automat înregistrarea în scopuri de TVA.
– inactivitatea fiscală se trece în cazierul fiscal, de unde rezultă alte consecințe grave, respectiv: nu se aprobă înființarea de noi societăți, nu se aprobă exercitarea unei activități independente de către asociați sau membrii fondatori, nu se premite cesiunea părților sociale sau acțiunilor, nu se permite numirea de noi reprezentanți legali sau schimbarea acționariatului, etc.

Practic, până la reactivare, firma nu mai poate încheia nicio afacere.

– firma va fi ștearsă din Registrul operatorilor intracomunitari, deci nu va mai putea face nicio operațiune intracomunitară.
Inactivitatea fiscala pentru partenerii de afaceri ai firmei

Autoritățile fiscale nu iau in considerare tranzacțiile efectuate de / cu un contribuabil declarat inactiv, astfel încât sunt implicați și terții, întrucât aceștia nu iși vor putea deduce cheltuielile făcute în baza unui contract cu o firmă inactivă. Inactivitatea fiscală a unei firme este foarte importantă din punct de vedere al consecințelor negative atât pentru clienții firmei, cât și pentru furnizorii acesteia.