In acest articol va vom prezenta două dintre cele mai întâlnite și utilizate forme de organizare juridică SRL și PFA.
Continut pagina
PFA sau SRL
Vom analiza care sunt condițiile pentru înființarea unui SRL si a unui PFA, care sunt diferențele dintre aceste două forme de organizare, cum sunt ele impozitate și astfel veti putea să luati o decizie cu privire la care forma de organizare este mai potrivita pentru necesitatile dumneavoastra.
Infiintarea PFA vs. infiintare SRL
Din punct de vedere a condițiilor de înființare, diferența majoră dintre SRL și PFA este aceea că în cazul PFA-ului la momentul înființării va trebui să faci dovada detinerii calificării în domeniul în care doresc să activez. Un exemplu: dacă veti dori sa desfășurati activitatea de programator prin intermediul unui PFA va trebui să faceti dovada detinerii calificării în domeniul IT fie printr o diplomă acreditată fie printru un atestat recunoscut.
În cazul unui SRL această condiție a dovezii privind studiile nu se regăsește având posibilitatea să optati pentru obiectul principal de activitate cât și pentru obiectele secundare de activitate fără a face dovada deținerii calificării în domeniul în care este SRL își va desfășura activitatea.
O alta mare diferenta intre PFA si SRL este numarul de activitati pe care le puteti desfasura. La PFA sunt permise doar 5 coduri CAEN, pentru toate cele 5 activitati maxim permise, trebuie sa faceti dovada calificarii. In schimb la SRL puteti desfasura cu aproximatie 400 de activitati fara a fi nevoie sa faceti dovada calificarii. Exista bineinteles si la SRL activitati care nu pot fi desfasurate de orice societate comerciala cum ar fi de exemplu activitatile medicale.
Impozitarea PFA
La PFA exista doua tipuri de impozitare. Impozitarea la norma de venit si impozitarea in sistem real. Trebuie sa mentionam aici ca nu toate PFA-urile pot avea impozitarea la norma de venit, deoarece exista numai anumite activitati CAEN care se incadreaza la norma de venit. Aceasta lista a activitatilor o gasiti aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2022/Norme_venit_2022.html
Impozitarea la norma de venit a PFA
Statul prin Ministerul Finantelor si ANAF este cel are stabileste suma de de la care se pornește calculul adica baza de impozitare. Aceste baze de impozitare difera de la o activitate CAEN la alta, de la un judet la altul si de la o localitate la alta.
Indiferent de veniturile realizate, daca ramaneti cu veniturile sub 100.000 euro, aveti de plata impozitul pe venit și contributiile sociale stabilite de stat, plecand de la baza de impozitare.
Daca se depaseste pragul de 100.000 euro incepand cu anul urmator veti trece la impozitarea in sistem real.
Impozitarea in sistem real a PFA
Venitul real este stabilit în baza datelor contabile, adică a înregistrării facturilor, chitanțelor sau a extraselor de cont, este cel de la care se pornește calcului. Cu cât faceti mai mulți bani în cursul unui an, cu atât veti plăti un impozit mai mare.
E important totuși să menționăm că venitul luat în calcul este cel net (adică diferența dintre venitul brut și cheltuielile deductibile). Trebuie sa aveti o evidenta stricta a incasarilor si a cheltuielilor conform contabilitatii in partida simpla ce se aplica PFA.
Impozitarea la SRL
Impozitarea care se aplica microintreprinderilor este graduală, iar cota de impozit depinde daca microintreprinderea de tip SRL are sau nu angajati.
– 1% daca microintreprinderea are salariati;
– 3% daca microintreprinderea nu are salariati
Daca antreprenorul care dorește să-și infiinteze o microintreprindere de tip SRL este angajat in alta parte, acesta va plati impozit de numai 8% adica 3% din venituri si 5% impozit anual pe dividende
Daca atreprenorul se angajeaza pe noua firma SRL acesta va plati contributiile ca orice angajat.